aboneaza-te
 email:      
Acasa
Intrebari frecvente
Noutati stomatologice
Dictionar stomatologic
Medic online
Medici stomatologi
Contact
email:   
parola:   
Cauta
Noutati stomatologice
Stomatolog in Germania

04
2013
22

Companie din Romania in colaborare cu clinici din Germania cauta medici specialisti pentru a pleca in Germania.Cerintele sunt cunostinte de limba germana B2(conversational/experime
PROTEST

04
2013
11

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice &ici
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

03
2013
31

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis
Dictionar stomatologic

P
?

plaga Constituie intreruperea continuitatii tesuturilor,cu sau fara pierderi de substanta ,determinata de o cauza externa(mecanica,fizica sau chimica). 

U
?

urticarie Eruptie cutanata sub forma de pete rosii asociata cu prurit.

X
?

xilina Se mai numeste si lidocaina, si este un anestezic local,utilizabil atat pentru infiltratii, cat si pentru anestezia de contact.Adaugarea de adrenalina ii prelungeste efectul.A
Noutati stomatologice
Malpraxis modificat

“Prin noile modificari la Legea 95/2006, Ministerul Sănătăţii urmăreşte întărirea rolului şi a atribuţiilor comisiilor de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis care funcţionează la nivelul direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, am introdus dispoziţii noi prin care se vor putea soluţiona mult mai rapid cazurile de malpraxis prin facilitarea procedurilor administrative şi reducerea la minimum a procedurilor juridice”, a declaratCSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.

În premieră, au fost  introduse prevederi prin care prejudiciile stabilite de comisiile de malpraxis ale direcţiilor de sănătate publică se pot rezolva pe cale administrativă, prin înţelegere între victima actului de malpraxis (sau a aparţinătorilor acesteia) şi furnizorul de servicii medicale. În acest fel pacienţii pot preîntâmpina un proces în instanţă care poate avea o durată îndelungată şi costuri uneori peste puterile lor financiare. De altfel, în prezent, există o tendinţă la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene de soluţionare a cazurilor de malpraxis prin această soluţie, de mediere.

Decizia comisiei va trebui să stabilească nu numai dacă în cauză a fost sau nu o situaţie de malpraxis, aşa cum se întâmpla până în prezent, dar să se pronunţe şi asupra circumstanţelor, a cauzelor, natura şi întinderea prejudiciilor produse pacienţilor.

S-a stabilit, de asemenea, ca la dezbaterile comisiei de malpraxis să participe şi un reprezentant al societăţii de asigurări.

Atunci când comisia stabileşte ca exista cazul de malpraxis, asigurătorul va face o ofertă celui prejudiciat pentru a se încheia o înţelegere. Dacă victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice acceptă această înţelegere se va încheia un contract de tranzacţie.

Dacă cel prejudiciat nu este de acord cu oferta asigurătorului, atunci, tot ca o noutate, soluţionarea conflictelor existente între cel care reclamă malpraxisul şi personalul medical va fi realizată de către mediatori autorizaţi angajaţi de către direcţiile de sănătate publică.

Pentru evitarea situaţiilor în care activitatea comisiilor de malpraxis se blochează din cauza lipsei experţilor judeţeni pentru anumite specialităţi sau din cauza refuzului acestora de a analiza activitatea colegilor din aceeaşi unitate sanitară s-a realizat o listă naţională de experţi care pot fi consultaţi. Astfel, un expert stabilit în cadrul listei naţionale va putea expertiza cazurile apărute la nivelul oricărui judeţ, chiar dacă acesta îşi desfăşoară activitatea într-o unitate medicală.

Tot ca o noutate, personalul medical, furnizorii de servicii medicale vor avea obligaţia să furnizeze informaţii privind procedurile şi tratamentul administrat persoanei care se consideră victima unui act de malpraxis în termen de 15 zile de la depunerea cererii.

Ministrul Sanatatii a cerut ca noile modificari la Legea 95/2006 sa fie dezbatute in Parlament,  in regim de urgenta.

Sursa:Ministerul Sanatatii

articol publicat in : 29-05-2010
Acasa | Intrebari frecvente | Noutati stomatologice | Dictionar stomatologic | Medic online | Medici stomatologi | Contact | Termeni si conditii |
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatuldentistului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatuldentistului.ro sa consultati fie medicul Dumneavoastra, fie unul dintre medicii recomandati de noi.