
Exista o legatura directa intra vitamina D si absorbtia de calciu.
Calciul este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor. Cercetarile au aratat ca, la copilul intre sase luni si trei ani, exista riscul deficitului de calciu din cauza ratei mari de depunere in oase la aceasta varsta.
Hipovitaminoza D determina la tineret aparitia rahitismului cu hipocalcemie, hipofosforemie, dezvoltarea anormala a oaselor membrelor, a coastelor, sternului, intarzie atat aparitia dintilor, cat si schimbarea dentitiei de lapte.
Vitamina D este numita si "vitamina soarelui" deoarece organismul uman poate produce si poate stoca aceasta vitamina cand este expus la soare. Sursele alimentare de vitamina D include: laptele integral, untul, margarina, pestele.
Se recomanda ca toti copiii pana la 18 luni sa primeasca vitamina D, zilnic, iar dupa aceasta varsta, pana la 12-15 ani, sa primeasca vitamina D in sezonul rece. Copii în primul an de viata, pentru prevenirea rahitismului: 1-2 picaturi/zi începând cu vârsta de 2 saptamâni (pentru copii nascuti la termen, aprox. 500 U.I./zi; în cazuri speciale, de ex. copii prematuri, 1 000 U.I./zi). În continuare, vitamina D3 este necesara în al doilea an de viata în special în lunile de iarna.