aboneaza-te
 email:      
Acasa
Intrebari frecvente
Noutati stomatologice
Dictionar stomatologic
Medic online
Medici stomatologi
Contact
email:   
parola:   
Cauta
Noutati stomatologice
Stomatolog in Germania

04
2013
22

Companie din Romania in colaborare cu clinici din Germania cauta medici specialisti pentru a pleca in Germania.Cerintele sunt cunostinte de limba germana B2(conversational/experime
PROTEST

04
2013
11

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice &ici
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

03
2013
31

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis
Dictionar stomatologic

M
?

microsomia hemifaciala Defect congenital caracterizat prin lipsa de tesuturi tari si moi in partea afectata(este bilaterala doar in 20%din cazuri),frecvent in regiunea ramului mandibular si a urechii ext

V
?

Vitamina E Diversii tocoferoli, adica varietati de vitamina E, se gasesc din belsug in uleiurile vegetale, obtinute din germeni sau seminte, de pilda uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soi

T
?

torus palatin Este o proeminenta osoasa aflata pe linia mediana a boltii palatine.
Intrebari frecvente
Ce medicamente pot sa iau in sarcina?

FDA(the Food and Drug Administration - organizatie guvernamentala americana fara al carui acord nu se poate lansa nici un medicament sau aliment pe piata SUA)are un sistem de a evalua medicamentele in functie de siguranta lor de a fi luate in timpul sarcinii.Sistemul FDA clasifica medicamentele dupa cum urmeaza:

 • Clasa A-inofensive-medicamente care au fost testate in timpul sarcinii si care s-au constatat ca sunt sigure. Aceste medicamente ca de exemplu acidul folic, vitamina B6 si medicamentele pentru glanda tiroida, luate cu moderatie sau in doze prescrise.(Nu uita ca vitamina A in doze mari poate produce anomalii la fat).

 

 • Clasa B-relativ sigure-medicamente care nu au riscuri importante pentru fat (bazate pe studii facute pe animale si oameni): Paracetamol, Metoclopramid, Ranitidina (Zantac), Famotidina, Insulina ,Nitroglicerina, Zovirax, Valcyclovir, Famcyclovir etc.
  Antiinflamatorii nesteroidiene: pot fi luate numai in primele doua trimestre: Naproxen, Ibuprofen, Indometacin, Ketoprofen, Sulindac, Piroxicam.Femeile insarcinate nu trebuie sa ia ibuprofen in timpul trimestrului III.Antibiotice: Cefalosporine, Peniciline, Eritromicina, Azitromicina, Clindamicina, Biseptol (pot fi luate numai in trimestrul II; de evitat in trimestrele I si III), Metronidazol (poate fi luat numai in trimestrul II; trebuie evitat in trimestrele I si III).Antimicotice: Nystatin (aplicare locala - topica).Antituberculoase: Etambutol.

 

 • Clasa C- pot fi nocive-medicamente care se spune ca vor cauza probleme mamei si fatului. Deasemenea aceasta categorie include si medicamente pentru care testele de siguranta facute de diferite studii nu au fost terminate. Majoritatea acestor medicamente nu au siguranta studiilor in curs. Aceste medicamente de cele mai multe ori au un avertisment de a fi folosite doar in cazul in care beneficiile luarii lor sunt mult mai importante decat riscurile. Acest lucru se concluzioneaza printr-o discutie pe care femeia insarcinata trebuie sa o aiba cu doctorul ei.Codeina se recomanda doar in trimestrul II si in timpul lactatiei,nu se recomanda in trimestrul I si III. Atropina, Nizatidina (Axid), Omeprazol, Furosemid, Tramadol, Propranolol, Metoprolol, Atenolol, Labetalol, Verapamil, Norvasc, Nifedipina, Digoxin, Acyclovir etc. Antiinflamatorii nesteroidiene: pot fi luate numai in primele doua trimestre: Aspirina, Ketorolac, Nabumetone,Ketonal.Antibiotice: Floroquinolone (Ciprofloxacina, Norfloxacina etc.), Claritromicina, Trimetoprim.Antimicotice: Clotrimazol, Miconazol, Diflucan (Fluconazol), Griseofulvina, Amfotericina B, Ketoconazol (Nizoral).Antituberculoase: Izoniazida, Rifampicina, Pirazinamida.
   
 • Clasa D- nocive pentru fat-medicamente care au un risc clar de pericol pentru fat si includ: alcoolul, antimaniacalele (litium, folosit pentru a trata depresiile), antiepilepticile (Dilantin), si cele mai multe medicamente pentru chimioterapie folosite in tratamentul cancerului. In unele cazuri tratamentele pentru chimioterapie sunt date totusi in timpul sarcinii.Deci exista situatii in care beneficiile folosirii la femeia gravida sunt acceptate in ciuda riscurilor: Diazepam, Fenobarbital, medicatia anticanceroasa, Captopril, Enalapril etc. Antiinflamatorii nesteroidiene: toate.Antibiotice: Tetraciclina, Doxiciclina, Vibramicina, Metronidazol (in primul trimestru),Aminoglicozide (Streptomicina, Kanamicina, Amikacina etc.), Sulfamide (Biseptol) - in trimestrul III, Nitrofurantoin (in trimestrul II si III).
   
 • Clasa X-interzise, produc anomalii la fat-medicamente care au aratat clar in urma studiilor ca vor cauza defecte copilului la nastere si care nu se vor administra niciodata in timpul sarcinii. Acestea includ medicamentele pentru tratamentul pielii spre exemplu: acneea cistica -Accutane si psoriasis- Tegison sau Soriatane; sedativele- Thalidomide, Xanax,sau altele-Misoprostol (Cytotec), Pepto Bismol (in trimestrul III), Mifepristona, Iod radioactiv, Clomifen, Dietilstilbestrol, contraceptive orale, Chinina, Ribavirin etc.
   

Ideal ar fi sa nu folosesti nici un medicament pe perioada sarcinii (si nici cat alaptezi), indiferent cat de inofensiv ti s-ar parea. Iar daca situatia o impune, mergi la medicul care te urmareste si care stie ca esti insarcinata si ia numai medicamentele prescrise de el.

articol publicat in : 14-02-2010
Acasa | Intrebari frecvente | Noutati stomatologice | Dictionar stomatologic | Medic online | Medici stomatologi | Contact | Termeni si conditii |
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatuldentistului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatuldentistului.ro sa consultati fie medicul Dumneavoastra, fie unul dintre medicii recomandati de noi.