aboneaza-te
 email:      
Acasa
Intrebari frecvente
Noutati stomatologice
Dictionar stomatologic
Medic online
Medici stomatologi
Contact
email:   
parola:   
Cauta
Noutati stomatologice
Stomatolog in Germania

04
2013
22

Companie din Romania in colaborare cu clinici din Germania cauta medici specialisti pentru a pleca in Germania.Cerintele sunt cunostinte de limba germana B2(conversational/experime
PROTEST

04
2013
11

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice &ici
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

03
2013
31

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis
Dictionar stomatologic

T
?

tuşeu Palpare a unui organ. 

D
?

diastema Diastema reprezinta spatiul existent intre incisivii centrali superiori sau inferiori.

D
?

dintat Care are dinti.Cu dinti.
Noutati stomatologice
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis schimbarea datei de 12 septembrie, la care a fost celebrata pana acum.In intampinarea acestui eveniment, Platforma Europeana pentru o Igiena Orala mai Buna a anuntat tintele ce trebuie atinse pana in 2020 pentru imbunatatirea politicilor de sanatate in acest domeniu.

Pe 5 martie, Parlamentul European a gazduit o reuniune la nivel inalt a peste 40 de reprezentanti ai parlamentului european, Comisiei Europene, ai asociatiilor medicilor dentisti si ai expertilor in sanatate publica pentru a dezbate politici de viitor in sanatatea orala.La baza discutiilor au stat datele studiului "Starea sanatatii orale in Europa", efectuat in 2012 la solicitarea Platformei europene.Potrivit acestora, cheltuielile cu ingrijirea afectiunilor orale au ajuns la aproape 79 miliarde de euro in 2012, la nivelul UE-27, si se estimeaza ca vor creste la 93 miliarde de euro in 2020 daca nu se iau de urgenta masuri adecvate.Estimarile privind cheltuielile cu sericiile de sanatate orala in Romania arata o cifra de 240 milioane de euro in 2012 ce va creste pana la aproape 280 de milioane in 2020.

Potrivit raportului, caria ramane cea mai raspandita problema de sanatate orala, iar boala periodontala si cancerul oral inregistreaza cresteri ingrijoratoare.

Tintele ce trebuie atinse pana in 2020 in ceea ce privesc politicile de sanatate publica se refera la:

  • sisteme de colectare a datelor
  • politici de preventie
  • educatie

O colectare mai buna a datelor privind sanatatea orala este primul pas important ce trebuie facut pentru construirea unor politici eficiente, sustine prof.dr Kenneth Eaton, presedintele Platformei. El a adus ca exemplu faptul ca datele privind afectiunilor periodontale nu sunt colectate sistemic in majoritatea tarilor europene.

Totodata, este importanta atentia ce trebuie acordata educatiei pentru a schimba comportamentele daunatoare si a incuraja obiceiurile sanatoase pentru ingrijirea dintilor, sustine parlamentarul europena Karin Kadenbach.

Sanatatea orala in Europa

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale celebrata in 2012 au fost lansate rezultatele unui studiu pan-european care a evaluat starea sanatatii orale a cetatenilor europeni.

Dintre cei peste 3.500 de europeni intervievati, 70% au declarat ca sunt multumiti de starea sanatatii lor dentare. Cu toate acestea, mai mult de jumatate au declarat ca nu mai au toti dintii naturali.

"Rezultatele acestui studiu confirma cercetarile noastre anterioare si demonstreaza existenta unor diferente semnificative in ceea ce priveste obiceiurile si nivelul de cunostinte despre normele de igiena orala ale persoanelor intervievate. Tratamentele bolilor cavitatii bucale sunt costisitoare, dar netratarea acestora creste riscul asociat diabetului, bolilor cardiovasculare sau cancerului. Acest studiu demonstreaza ca multi dintre cetatenii europeni ar trebui sa urmeze o serie de pasi simpli, care ii pot ajuta sa isi imbunatateasca rapid sanatatea orala", a precizat prof. Kenneth Eaton, presedintele Platformei Europene pentru o Igiena Orala mai Buna.


Sanatatea orala in Romania

Aproape 80% dintre romani au probleme dentare, caria fiind cea mai frecventa afectiune, arata rezultatele unui studiu elaborat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sanatate orala, prezentat anul trecut.Cercetarea arata ca 4 din 10 persoane prezinta probleme cauzate de placa dentara bacteriana, iar 3 din 10 au respiratia urat mirositoare si dinti sensibili.

Cele mai frecvente simptome pentru dinti sensibili sunt durerile aparute in momentul in care mananca produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsa de consumul produselor dulci / acre (50%) sau atunci cand intra in contact cu aerul rece (47%).

Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat in cea mai mare parte sangerarea gingiilor dupa periaj, iritarea gingiei si inflamatii ale acesteia.

Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro

articol publicat in : 31-03-2013
Acasa | Intrebari frecvente | Noutati stomatologice | Dictionar stomatologic | Medic online | Medici stomatologi | Contact | Termeni si conditii |
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatuldentistului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatuldentistului.ro sa consultati fie medicul Dumneavoastra, fie unul dintre medicii recomandati de noi.