aboneaza-te
 email:      
Acasa
Intrebari frecvente
Noutati stomatologice
Dictionar stomatologic
Medic online
Medici stomatologi
Contact
email:   
parola:   
Cauta
Noutati stomatologice
Stomatolog in Germania

04
2013
22

Companie din Romania in colaborare cu clinici din Germania cauta medici specialisti pentru a pleca in Germania.Cerintele sunt cunostinte de limba germana B2(conversational/experime
PROTEST

04
2013
11

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice &ici
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

03
2013
31

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis
Dictionar stomatologic

L
?

leucoplazia bucala Este o pata sau o placa alba nu mai mica de 5 mm diametru care nu poate fi inlaturata prin stergere si care nu poate fi clasificata in nici o alta boala diagnosticabila.

P
?

progeria Este o anomalie de colagen, caracterizata prin nanism si imbatranire prematura.Aspectul facial este caracteristic:fata mica,disproportionataretrognatie mandibularanas in forma de c

R
?

radacina dentara Parte a dintelui inclusa in alveola dentara a osului maxilar sau mandibular.Are rol de fixare a dintelui in os, fiind alcatuita din cement (la suprafata), dentina si canal/sau cana
Noutati stomatologice
PROTEST

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate

Măsura de sistare a alocării fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară adoptată unilateral de Ministerul Sănătății fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor de asistență stomatologică și a corpului profesional, afectează în mod grav atât pacienții, cât și demnitatea profesiei de medic dentist, înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asistență stomatologică fiind o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate din Uniunea Europeană.

Colegiul Medicilor Dentiști din România, corp profesional al medicilor dentiști, potrivit art. 500 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, luând act de situația creată la nivel național ca urmare a deciziei unilaterale a Ministerului Sănătății privind sistarea alocării de fonduri pentru asigurarea asistenței stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate, protestează cu fermitate și condamnă cu vehemență implementarea unei astfel de măsuri adoptată arbitrar de către autoritatea de stat fără a ține cont de consecințele extrem de grave ale acestui demers.

1. Colegiul Medicilor Dentiști din România avertizează că, în acest context,medicina dentară, împreună cu toate specialitățile acestei ramuri medicale, este înlăturată total din sistemul public al asigurărilor de sănătate, situație unică în istoria sistemului de asigurări de sănătate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabilă a politicilor publice de sănătate în domeniu.

2. Colegiul Medicilor Dentiști din România consideră că o astfel de atitudine promovată de Ministerul Sănătății aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituția României, dreptul la ocrotirea sănătății (art. 34), statul fiind obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice.

3. Colegiul Medicilor Dentiști din România apreciază că printr-o astfel de abordare autoritatea de stat încalcă nu numai Constituția României, ci și propriile reglementări, atitudinea sa contravenind obiectivelor prevăzute în chiar actul normativ care reglementează funcționarea sa (art. 3 din HG nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății), respectiv: realizarea unui sistem de sănătate modern și performant, adaptat nevoilor populației, îmbunătățirea permanentă a stării de sănătate a populației și accesul echitabil la servicii de sănătate pentru toate categoriile de populație, inclusiv pentru cea din mediul rural, dezvoltarea sistemului calității actului medical și a siguranței pacientului, dezvoltarea unui sistem de alocare a resurselor în sănătate bazat pe criterii de transparență, calitate etc.

Totodată, se încalcă prevederi exprese ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, ce reglementează obligația de consultare a corpului profesional (art. 502 alin. 1 lit. c, h și m, art. 525 lit. h, art. 528 alin. 1 etc.), inclusiv prevederile Regulamentului de organizare și funcționare al comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 398/2013, în care se menționează expres că, potrivit pct. 24, comisia de specialitate (în speță Comisia de medicină dentară) fundamentează deciziile ministrului sănătății cu privire la problemele specifice domeniului de specialitate din sfera sa de competență, printre altele regăsindu-se elaborarea politicilor și strategiilor Ministerului Sănătății în domeniul său de competență.

4. Colegiul Medicilor Dentiști din România constată că această măsură a fost adoptată ignorându-se total patologia specifică existentă și realitatea acesteia ce situează România pe unul dintre ultimele locuri în cadrul Uniunii Europene, totodată, tratându-se cu superficialitate punctele de vedere comunicate constant de către corpul profesional privind necesitatea alocării unui procent de cel puțin 2% din fondul destinat serviciilor medicale către medicina dentară în sistemul public al asigurărilor de sănătate, aceasta fiind una dintre puținele măsuri cu adevărat importante care pot asigura îndeplinirea unui deziderat major al promovării politicilor de sănătate publică, respectiv acela de a răspunde cât de cât nevoii de asistență stomatologică existentă la nivelul întregii populații.

5. Colegiul Medicilor Dentiști din România avertizează că implementarea acestei măsuri va determina imposibilitatea asigurării asistenței stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate, limitând, chiar anulând adresabilitatea populației la serviciile de medicină dentară, în special pentru copii și categorii defavorizate, nemaifiind posibilă efectuarea de tratamente gratuite sau compensate, cu  afectarea deosebită a stării de sănătate orală a beneficiarilor sistemului public de asigurări de sănătate care au dreptul la aceste servicii.

6. Colegiul Medicilor Dentiști din România consideră că imaginea și demnitatea profesiei de medic dentist au fost afectate, pe de o parte,prin alocarea unui buget necorespunzător față de nevoile populației și ulterior prin diminuarea constantă a acestuia până la sistarea totală la acest moment, iar pe de altă parte,prin subevaluarea drastică a serviciilor de medicină dentară și prin promovarea unei politici autoritare și lipsite de transparență.În acest context, atragem atenția asupra impactului acestor măsuri asupra populației ce pot avea repercusiuni greu de cuantificat în viitor.

7. Colegiul Medicilor Dentiști din România consideră ca neavenită această măsură, prin a cărei implementare se produce un prejudiciu extrem de important, atât material, cât și moral, medicilor dentiști aflați în relație contractuală cu casele teritoriale de asigurări de sănătate,în condițiile în care aceștia au plătit taxe de avizare a cabinetelor de medicină dentară și au asigurat condiții de dotare și de lucru corespunzătoare, fără a mai exista posibilitatea de a presta aceste servicii.

8. Colegiul Medicilor Dentiști din România apreciază, de asemenea, ca incorectă transferarea către medicii dentiști a responsabilității explicării acestor măsuri adoptate de către autoritatea de stat fără prealabila consultare a corpului profesional și informarea adecvată a publicului, medicii dentiști fiind ceiobligați să dea explicații pacienților.

9. Colegiul Medicilor Dentiști din România avertizează că anularea alocării de fonduri pentru decontarea serviciilor de medicină dentară antrenează creșterea costului tratării afecțiunilor asociate, practic fiind imposibilă folosirea argumentului că o astfel de măsură poate conduce la o economie eficientă a resurselor.

10. Colegiul Medicilor Dentiști din România subliniază faptul că este imperios necesară realizarea unor politici de sănătate publică în domeniul medicinei dentare în acord cu starea reală de sănătate a populațieiincluzând, pe de o parte, acordarea asistenței stomatologice în sistemul public al asigurărilor de sănătate, iar pe de altă parte, introducerea medicinei dentare în cadrul programelor naționale de prevenție (medicina dentară fiind exclusă în prezent din aceste programe), acestea fiind măsuri care se completează și nu se exclud.

Precizăm că poziția Colegiului Medicilor Dentiști din România a fost comunicată atât Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și Ministerului Pagină Sănătății, fiind solicitată acestor autorități publice poziția acestora, fără răspuns până în prezent.

Colegiul Medicilor Dentiști din România va întreprinde orice demersuri necesare pentru apărarea demnității profesiei, a medicilordentiști și a pacienților și recomandă colegiilor teritoriale să adopte orice alte măsuri pe care le consideră necesare în acest sens.

Colegiul Medicilor Dentiști din România solicită Ministerului Sănătății exprimarea publică a unui punct de vedere față de situația creată și prezentarea argumentelor care au stat la baza adoptării unei astfel de măsuri, cu atât mai mult cu cât aceasta promovează și o discriminare evidentă a medicinei dentare în raport cu alte specialități medicale.

Președintele ColegiuluiMedicilor Dentiști din România

Prof. dr. Ecaterina Ionescu

SURSA:CMDR

articol publicat in : 11-04-2013
Acasa | Intrebari frecvente | Noutati stomatologice | Dictionar stomatologic | Medic online | Medici stomatologi | Contact | Termeni si conditii |
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatuldentistului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatuldentistului.ro sa consultati fie medicul Dumneavoastra, fie unul dintre medicii recomandati de noi.