![]() |
|
|
Dictionar stomatologic
Vitiligo este o boala cronica ce debuteaza in general la varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia unor pete albicioase pe piele ce se datoreaza distrugerii melanocitelor (celulele pigmentare ale pielii) de catre propiul sistem imun. Vitiligo afecteaza 1-2% din populatie si survine frecvent in jurul varstei de 20 de ani (peste 50% din pacienti). Aparitia acestor pete are un efecte negativ asupra pacientului in special datorita aspectului inestetic si riscului crescut de cancer al pielii la care pacientul respectiv este expus. Mai mult, contraindicarea expunerii la soare ii face pe tineri sa fie mai depresivi, sa evite plecarile pe litoral etc. Din pacate originea bolii nu este cunoscuta insa se crede ca ar fi vorba despre o afectiune autoimuna. Mai exact, nu se stie din ce cauze organismul incepe sa secrete anticorpi care distrug propriile melanocite (celulele responsabile de pigmentarea pielii). Se pare ca un rol important il are ereditatea, caci incidenta bolii este mult crescuta in familiile care au avut in antecedente membrii ce aveau vitiligo. La unele persoane care trec prin anumite situatii limita ce au mare impact la nivel emotional poate sa debuteze depigmentarea pielii. Situatii deosebit de stresante, un soc emotional, arsuri solare intinse si repetate pot fi factori favorizanti ai aparitiei vitiligo, insa aceste situatii nu sunt cert declansatoare ale acestei afectiuni, caci sunt si alte persoane care trec prin asemenea stari si nu capata autoimunitate fata de propriile melanocite.
- boli ce afecteaza glanda suprarenala, insuficienta acestei glande ducand la scaderea numarului de melanocite. Alti factori de risc: - prezenta in familie a unui membru ce sufera de vitiligo.
In general debutul bolii se caracterizeaza prin aparitia unor pete albicioase, depigmentare, bine conturate, initial de mici dimensiuni. Mai apoi aceste mici pete se extind, se pot decolora si mai mult ori se pot inmulti. Zonele in care apar cel mai frecvent aceste pete (desi ele pot sa apara in orice arie a organismului) sunt urmatoarele: - zonele supuse frictiunii (genunghi, coate); Evolutia acestei dermatoze este imprevizibila si variaza de la bolnav la bolnav. Astfel ca unora (destul de rare cazurile) poate sa le dispara spontan petele albicioase, altora li se pot reduce ori, din contra, se pot inmulti ingrijorator de mult, tinzand sa cuprinda aproape toata suprafata corporala.
articol publicat in : 18-02-2008
Sfatul Dentistului va pune la dispozitie prin intermediul Dictionarului stomatologic explicatii ale termenilor medicali. Termenii din Dictionarul stomatologic sunt ordonati alfabetic. Prin utilizarea dictionarului puteti intelege mai bine exprimarile strict medicale si starea dvs. de sanatate. Pentru a gasi explicatia pe care o doriti, apasati pe prima litera a cuvantului cautat sau puteti introduce cuvantul respectiv in caseta din partea stanga si apasati butonul Cauta.
|