Această boală infecţioasă este cauzată de virusul Coxsackie A16 şi apare mai ales la copii. Ea poate evolua cu sau fără febră, dar întotdeauna există o roşeaţă a palmelor şi a tălpilor: apare ca o zonă albicioasă delimitată de roşeaţă. Apar mai multe astfel de zone pe palme şi pe tălpi. Leziuni similare pot apărea pe în gură, pe limbă. De asemenea pot apărea puncte roşii pe tot corpul, mai ales pe fese şi pe faţa posterioară a coapselor. Acestea persistă timp de 2 săptămâni, perioada de incubaţie fiind de 3-6 zile.
Mulţi copii infectaţi cu Coxackie A16 nu prezintă toate simptomele bolii. Unii nu prezintă roşeaţă, alţii nu au leziuni în cavitatea bucală alţii nu au febră. O varietate alte de enterovirusuri pot cauza boala “mână-picior-gură” (virusurile Coxackie sunt enterovirusuri).
Boala este mai frecventă la copii mici dar poate fi prezentă şi la pubertate. Adulţii pot face forme uşoare ale bolii, aceasta fiind rar întâlnită la aceştia. Odată contactată infecţia cu virusul Coxackie, persoana respectivă devine imună pentru acest virus dar poate contacta o formă de boală produsă de un virus înrudit. Majoritatea infecţiilor apar vara şi toamna, din august până în octombrie în emisfera nordică.
Manifestări clinice
Copiii cu boala “mână-picior-gură” încep să se simtă rău după 3-7 zile de la expunere. De cele mai multe ori părinţii observă la copil scăderea poftei de mâncare pentru alimente solide. Copii pot avea de asemenea febră şi leziuni în gât. După una-două zile aceştia dezvoltă leziuni în gură. Ele încep ca pete mici roşii pe limbă, gingii sau mucoase. După un timp pot ulcera.
După 1-2 zile apar pete roşii pe tot corpul. Spre deosebire de alte pete roşii, acestea se localizează pe palme şi tălpi. De asemenea apar foarte frecvent pe fese şi pe faţa posterioară a coapselor. Aceste pete au tendinţa de a se transforma în vezicule (nu şi cele de pe fese). Spre deosebire de varicelă (vărsat de vânt) acestea nu sunt pruriginoase (nu produc mâncărimi). De obicei petele dispar şi copilul se simte mai bine după aproximativ o săptămână.
Metode de diagnostic
De obicei diagnosticul se bazează pe istoric şi pe examenul fizic. Există examinări de laborator pentru identificarea virusului Coxackie şi alte enterovirusuri dar în general acestea nu sunt necesare.
Diagnosticul diferenţial se face cu faringita care şi ea evoluează cu febră şi leziuni în gât, cu varicela, exanteme, otite (în boala “mână-picior-gură” canalele auditive apar roşii).
Tratament
Tratamentul este simptomatic. Antibioticele nu au efect în această boală. Sunt importante calmarea durerii şi consumul unei cantităţi mari de lichide.
Profilaxie
Virusurile care produc boala “mână-picior-gură” sunt prezente atât în scaun cât şi în secreţiile tractului respirator. Calea de transmisie este fecal-orală, prin salivă, sau prin contact direct. Spălatul mâinilor mai ales după schimbarea scutecelor/toaletă şi înainte de mâncare ajută la prevenirea răspândirii bolii. Copii nu sunt lăsaţi să meargă la şcoală în primele zile de boală dar nu este sigur că acest lucru previne infectarea altor copii. Alţi copii din clasă pot fi infectaţi chiar şi este posibil ca aceştia să nu dezvolte niciodată simptome.