aboneaza-te
 email:      
Acasa
Intrebari frecvente
Noutati stomatologice
Dictionar stomatologic
Medic online
Medici stomatologi
Contact
email:   
parola:   
Cauta
Noutati stomatologice
Stomatolog in Germania

04
2013
22

Companie din Romania in colaborare cu clinici din Germania cauta medici specialisti pentru a pleca in Germania.Cerintele sunt cunostinte de limba germana B2(conversational/experime
PROTEST

04
2013
11

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice &ici
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

03
2013
31

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis
Dictionar stomatologic

S
?

scolioza Scolioza reprezintă încurbarea în plan frontal a coloanei vertebrale, ceea ce o face să arate mai mult ca un "S" sau ca un "C", decâ

P
?

poliurie Eliminare de urină în cantitate mai mare decât cea normală.

W
?

Waldeyer,inelul Ansamblul lanturilor limfatice care inconjoara istmul faringian si care este alcatuit din:amigdala lingualaamigdala palatinaamigdala faringiana.
Dictionar stomatologic
Vitamina A

Vitamina A este o vitamina cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos.

Este, de asemenea, necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.

Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: retinol (prezenta in alimentele de origine animala) si provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).

Retinolul ajuta vederea pe timp de noapte, dar si in bolile de inima, diabet, conjunctivite, glaucom, probleme gingivale si alcoolism.

  Vitamina A are efecte mai importante asupra organismului decât acela de a vă ajuta să vedeţi noaptea. Ea stimulează producerea şi activitatea globulelor albe, participă la remodelarea osoasă, ajută la menţinerea sănătăţii celulelor endoteliale (cele care „căptuşesc organismul pe interior”) şi reglează creşterea şi diviziunea celulară. Acest ultim rol i-a determinat pe cerecetători să urmărească dacă insuficienţa vitaminei A determină apariţia cancerului. Mai multe studii au distrus această ipoteză prin trialuri randomizate pe pacienţi cărora li s-a administrat supliment de beta-caroten, un prcursor al vitaminei A. Deşi este uşor să avem o alimetaţie deficitară în vitamina A, la fel se uşor este să consumăm prea mult.

Se consideră că un consum de 10.000 de UI de vitaminaA, care este o valoare dublă faţă de cea zilnică recomandată, nu este periculoasă pentru organism. Totuşi, există dovezi că această cantitate de vitamina A poate creşte riscul de fractură de şold şi de malformaţii congenitale.


Doza optimă recomandată este de 5000 UI pe zi pentru bărbaţi şi de 4000 UI pentru femei. Multe cereale pentru micul dejun, sucuri, produse lactate şi alte alimente sunt bogate în vitamina A. Fructele şi legumele, dar şi unele suplimente alimentare conţin vitamina A şi precursori acesteia pe care organismul îi poate transforma în vitamina A. Spre deosebire de vitamina A, precursorii acesteia nu sunt toxici nici dacă sunt consumaţi în cantităţi mari. Organismul poate transforma precursorii în vitamina A în cantităţile de care are nevoie şi de aceea nu este necesară monitorizarea cantităţii de precursori ingerate aşa cum este nevoie de monitorizarea cantităţii de vitamina A. De aceea este preferabilă alegerea suplimentelor alimentare care au vitamina A sub formă de precursori, şi anume beta- caroten. Este de evitat consumul de cantităţi crescute de vitamina A şi datorită faptului că aceasta interferă cu efectul benefic al vitaminei D.

 

 

 

articol publicat in : 02-02-2008

Sfatul Dentistului va pune la dispozitie prin intermediul Dictionarului stomatologic explicatii ale termenilor medicali. Termenii din Dictionarul stomatologic sunt ordonati alfabetic. Prin utilizarea dictionarului puteti intelege mai bine exprimarile strict medicale si starea dvs. de sanatate.

Pentru a gasi explicatia pe care o doriti, apasati pe prima litera a cuvantului cautat sau puteti introduce      cuvantul respectiv in caseta din partea stanga si apasati butonul Cauta.

Filtreazaabcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Acasa | Intrebari frecvente | Noutati stomatologice | Dictionar stomatologic | Medic online | Medici stomatologi | Contact | Termeni si conditii |
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatuldentistului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatuldentistului.ro sa consultati fie medicul Dumneavoastra, fie unul dintre medicii recomandati de noi.