aboneaza-te
 email:      
Acasa
Intrebari frecvente
Noutati stomatologice
Dictionar stomatologic
Medic online
Medici stomatologi
Contact
email:   
parola:   
Cauta
Noutati stomatologice
Stomatolog in Germania

04
2013
22

Companie din Romania in colaborare cu clinici din Germania cauta medici specialisti pentru a pleca in Germania.Cerintele sunt cunostinte de limba germana B2(conversational/experime
PROTEST

04
2013
11

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice &ici
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

03
2013
31

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis
Dictionar stomatologic

S
?

sistemic Care ţine de întregul organism.

P
?

protetica dentara fixa Protetica dentara fixa studiaza metodele si tehnicile de protezare cu ajutorul lucrarilor (pieselor, restaurarilor) protetice fixe. În general, protezele fixe sunt confection

P
?

parodontax Extra 0.2% Noua apă de gură parodontax® Extra 0,2% este prima opţiune pentru îngrijirea intensivă a gingiilor – conţine 0,2% digluconat de clorhexidin
Dictionar stomatologic
Mepivastesin

Anestezic local injectabil, pentru interventii simple, de rutina, la pacienti cu risc. Substanta activa: 3% Mepivacaina; Nu contine alti aditivi si nici adrenalina. De aceea este indicata cu precadere la pacientii cu probleme cardio-vasculare cu contraindicatii la aditivi si vasoconstrictori. Efectiv dupa circa 2-4 minute, activ in medie 20 minute.

Disponibil in cutii cu 50 de carpule a 1,7 ml fiecare.

INDICATII TERAPEUTICE

Anestezie locala prin infiltratie si blocarea traiectului nervos.
Mepivastesin este indicat pentru extractii simple si pentru prepararea cavitatilor si a bonturilor.
Mepivastesin este in mod special potrivit pentru pacientii care au contraindicatii la aditivii vasoconstrictori si pacientii sub tratament pentru probleme circulare.

CONTRAINDICATII
Datorita ingredientului activ mepivacaina din anestezicul local, Mepivastesin nu trebuie folosit in urmatoarele cazuri:

  • alergie cunoscuta sau hipersensibilitate la anestezicele locale de tip amid
  • modificarea severa a generarii si transmiterii de impulsurilor in sistemul cardiac(ex. bloc de ramura de gradul II si III, bradicardie pronuntata)
  • insufienta decompensata cardiaca acuta (scaderea acuta a performantei cardiace)
  • hipotensiune severa (presiune sanguina scazuta)

Mepivastesin trebuie folosit cu atentie speciala in urmatoarele cazuri:
-disfunctii severe renale si hepatice
-anghina pectorala (durere in piept)
-arteroscleroza (scleroza vasculara)
-injectie intr-o zona inflamata (infectata)
-diminuarea considerabila a coagularii sangelui

ADMINISTRATIE IN TIMPUL SARCINII SI LACTATIEI

Nu exista studii suficiente pentru utilizarea Mepivastesin in timpul sarcinii pentru a evalua siguranta aplicarii acestuia. Mai mult decat atat, Mepivastesin poate fi folosit in perioada timpurie de sarcina numai cand beneficiile sunt considerate mult mai importante decat riscurile potentiale.
Nu a fost anticipat un transfer relevant de ingredienti activi in laptele matern, acestia fiind descompusi si eliminate rapid.

ATENTIONARI SPECIALE SI PRECAUTII LA UTILIZARE
Injectarea accidentala intravasculara trebuie evitata (vezi sectiunea “Posologie si metoda de administrare”)
In cazul pacientilor sensibili, injectarea cu Mepivastesin poate fi urmata de slabirea temporara a reactilor, spre exemplu in trafic. Medicul este acela care decide de la caz la caz daca pacientul are voie sa conduca un autoturism sau sa opereze la o masina.


INTERACTIUNI
Este posibila o insumare a efectelor secundare daca Mepivastesin si aprindina sunt luate in acelasi timp. Aprindina are efecte secundare similare datorita structurii chimice asemanatoare cu a anestezicelor locale.
Sinergismul toxic este descries penru analgezicele centrale, cloroform, eter si tiopental.

POSOLOGIE SI METODA DE ADMINISTRARE
Se aplica urmatoarele instructiuni de dozare:

Trebuie folosit cel mai mic volum posibil de solutie care conduce la o anestezie efectiva.
Ca regula, doze intre 1-4ml sunt suficiente.
In general pentru copii cu greutate intre 20-30 kg, sunt suficiente doze de 0.25 – 1 ml solutie; pentru copii cu greutate intre 30-45 kg, sunt necesare doze de 0.5-2ml.
In cazul pacientilor mai in varsta este posibila o concentratie plasmatica crescuta de Mepivastesin datorita diminuarii proceselor metabolice si micsorarii distributiei de volum. Riscul de acumulare al Mepivastesin creste in particular dupa aplicari repetate (dupa injectare). Un efect similar poate aparea dintr-o stare generala rea a pacientului sau la fel de bine din disfunctii severe renale sau hepatice . O dozare mai mica este astfel recomandata in toate cazurile de acest fel (cantitatea minima pentru adancimea suficienta de anestezie).
Doza trebuie in mod corespunzator redusa in cazul pacientilor cu boli existente (anghina pectorala, arteroscleroza).
Doza maxima de ingredient activ mepivacaina este de 300 mg (4mg/kg corp) ceea ce este echivalentul a 10 ml Mepivastesin.
La copii cu greutatea de 20-30 kg, nu trebuie administrat mai mult de 1.5ml in interval de 2 ore si nu mai mult de 2.5ml in interval de 24 de ore. La copii cu greutatea de 30-45 kg nu trebuie administrate mai mult de 2 ml si 5 ml in interval de 2 ore si respective 24 de ore
Pentru a se evita injectia intravasculara, intotdeauna trebuie realizata aspiratia in cel putin doua planuri (se roteste acul 180°); cu toate acestea, chiar daca rezultatul aspiratiei este negativ, nu inseamna ca nu se poate realiza involuntar injectia intravasculara care sa treaca initial neobservata.
Viteza de injectare nu trebuie sa depaseasca 0.5 ml in 15 seconds, altfel spus 1 carpula pe minut.
Carpulele deschise nu trebuie utilizate la alti pacienti. Reziduul trebuie aruncat.

TERAPIA SUPRADOZEI

Masuri de baza generale:
Diagnosticarea (respiratie, circulatie, constienta), mentinerea/reabilitarea functiilor vitale ale respiratiei si circulatiei, administrarea oxigenului, accesul intravenous.
Masuri speciale:
Hipertensiune:Ridicarea partii superioare a corpului, administrare nifedipina sublingual
Convulsii:Protejarea pacientilor la ranire, administrarea daca este necesar de diazepam iv).
Hipotensiune:Pozitie orizontala, daca este necesar infuzie intravasculara a unei solutii electrolit, vasopresoare (ex. etilefrina iv).
Bradicardie:Atropina iv.
Soc anafilactic:Contactarea de urgenta a unui medic generalist, pozitionarea la soc, infuzie masiva cu solutie electrolit, daca este necesar epinefrina iv, cortizon iv.
Soc cardiac:Ridicarea partii superioare a corpului, contactarea de urgenta a unui medic generalist.
Stop cardiovascular:Resuscitare cardiopulmonara imediata, contactarea de urgenta a unui medic generalist.

EFECTE NEDORITE
NOTA DE PRECAUTIE
In cazul in care observati aparitia unor efecte secundare, in special a acelora care nu sunt descrise in paragrafele care urmeaza, va rugam raportati acest lucru medicului stomatolog sau generalist.
Efecte nedorite pot aparea de la supradoza sau sunt cauzate de injectarea intravasculara accidentala sau de conditiile anormale de absorbtie, de ex. in tesuturile inflamate sau puternic vascularizate, si se manifesta la nivelul sistemului central nervos si/sau prin simptome vasculare.
Masurile care trebuie luate in cazul aparitiei simptomelor urmatoare sunt descries in sectiunea “ Terapia supradozei”.

Datorita ingredientului mepivacaina din anestezicul local, pot aparea urmatoarele efecte secundare la administrarea Mepivastesin:
Simptome usoare ale sistemului central nervos implicand gust metalic, tinnitus, ameteala, greata, varsaturi, neliniste, cresterea initiala a vitezei de respiratie.
Simptome mult mai severe sunt confuzia, tremurul, contractia musculara, gripare tonic-clonica, coma si paralizia respiratorie.
Episoade cardiovasculare severe au fost remarcate in forma de cadere a presiunii sanguine, probleme de conducere a impulsurilor cardiace, bradicardie , stop cardiovascular.

INFORMATII DESPRE DEPOZITARE
Nu utilizati dupa data de expirare inscrisa pe partea inferioara a cutiei si pe carpule.Nu tineti produsul la indemana copiilor!

 

 

articol publicat in : 28-02-2010

Sfatul Dentistului va pune la dispozitie prin intermediul Dictionarului stomatologic explicatii ale termenilor medicali. Termenii din Dictionarul stomatologic sunt ordonati alfabetic. Prin utilizarea dictionarului puteti intelege mai bine exprimarile strict medicale si starea dvs. de sanatate.

Pentru a gasi explicatia pe care o doriti, apasati pe prima litera a cuvantului cautat sau puteti introduce      cuvantul respectiv in caseta din partea stanga si apasati butonul Cauta.

Filtreazaabcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Acasa | Intrebari frecvente | Noutati stomatologice | Dictionar stomatologic | Medic online | Medici stomatologi | Contact | Termeni si conditii |
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatuldentistului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatuldentistului.ro sa consultati fie medicul Dumneavoastra, fie unul dintre medicii recomandati de noi.