aboneaza-te
 email:      
Acasa
Intrebari frecvente
Noutati stomatologice
Dictionar stomatologic
Medic online
Medici stomatologi
Contact
email:   
parola:   
Cauta
Noutati stomatologice
Stomatolog in Germania

04
2013
22

Companie din Romania in colaborare cu clinici din Germania cauta medici specialisti pentru a pleca in Germania.Cerintele sunt cunostinte de limba germana B2(conversational/experime
PROTEST

04
2013
11

Protestul Colegiului Medicilor Dentiști din România privind sistarea alocării de fonduri la nivel național pentru asigurarea asistenței stomatologice &ici
Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare

03
2013
31

Data de 20 martie marcheaza din acest an Ziua Mondiala a Sanatatii Dentare, in urma hotararii Federatiei Internationale a Medicilor Dentisti (World Dental Federation), care a decis
Dictionar stomatologic

N
?

Nasion Punct osos cel mai anterior al suturii frontonazale.

E
?

extirpare vitala Metoda chirurgicala prin care se indeparteaza in totalitate pulpa dentara sub efectul anesteziei.

Z
?

zaharoza Dizaharid format dintr-o molecula de fructoza si una de glucoza. Se gaseste in trestia de zahar si sfecla de zahar.
Dictionar stomatologic
DEXA

DEXA este o tehnică radiologică specializată şi reprezintă în prezent standardul de aur pentru măsurarea densităţii osoase.

Aceasta metodă poate decela modificări ale densităţii osoase, pe care le compară cu valorile medii ale densităţii osoase ale unei populaţii de indivizi tineri sănătoşi, de acelaşi sex.

Scorul-T exprimă diferenţa dintre valoarea efectiv măsurată şi valoarea de referinţă din cadrul populaţiei alese ca "martor". Repetarea examinării DEXA la aceeaşi persoană după un anumit interval de timp (de regulă după doi-trei ani) permite aprecierea modificărilor intervenite în masa osoasă. DEXA măsoară densitatea osoasă la nivelul coloanei vertebrale (alcatuite în principal din os trabecular) şi la nivelul şoldului (regiune conţinând mai ales os cortical).

Un grup al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a elaborat un ghid de interpretare a rezultatelor DEXA. Acesta este folosit practic de toate unităţile care efectueaza examinări DEXA în lume. După acest ghid, densitatea osoasa poate fi apreciată ca:

  • normală (scor-T mai mare de -1,0)
  • osteopenie (scor-T între -1,0 şi -2,5)
  • osteoporoză (scor-T sub -2,5)
     
articol publicat in : 23-02-2008

Sfatul Dentistului va pune la dispozitie prin intermediul Dictionarului stomatologic explicatii ale termenilor medicali. Termenii din Dictionarul stomatologic sunt ordonati alfabetic. Prin utilizarea dictionarului puteti intelege mai bine exprimarile strict medicale si starea dvs. de sanatate.

Pentru a gasi explicatia pe care o doriti, apasati pe prima litera a cuvantului cautat sau puteti introduce      cuvantul respectiv in caseta din partea stanga si apasati butonul Cauta.

Filtreazaabcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Acasa | Intrebari frecvente | Noutati stomatologice | Dictionar stomatologic | Medic online | Medici stomatologi | Contact | Termeni si conditii |
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.sfatuldentistului.ro au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Va sfatuim, ca pe langa www.sfatuldentistului.ro sa consultati fie medicul Dumneavoastra, fie unul dintre medicii recomandati de noi.